Bezpłatna dostawa Warszawa i okolice Tel: 22 889 41 87 biuro@ol-ju.waw.pl

Realizacja zamówień niekatalogowych narzędzi i materiałów ściernych.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Ściernice ceramiczne - oznaczenie ściernic czyli jak czytać charakterystykę ściernic Norton ?

Oznaczenie ściernicy składa się z ciągu liter i cyfr z których każda niesie informacje techniczne.

Wyjaśnienie znajdziesz poniżej na przykładzie bardzo popularnej charakterystyki ściernicy:

38A (1)  60 (2) K (3) 7 (4) VBE (5)

1. Oznaczenie rodzaju ziarna ściernego w przypadku ściernic ceramicznych Norton może to być oznaczenie 38A, 25A, SGB, 3SG, 2NQ , 39C, 37C .

Ten opis mówi o rodzaju ziarna ściernego z którego jest wykonana ściernica , to jest ważna informacja która pozwoli na dobranie odpowiedniego typu ziarna ściernego do typu szlifowanego materiału.

2. Kombinacja cyfr wskazująca na rozmiar ziarna ściernego czyli granulację. Granulację dobierzemy w zależności od typu operacji szlifierskiej którą chcesz wykonać, czyli czy chcesz szlifować płaszczyzny, wałki, otwory lub ostrzyć narzędzia. Rozmiar ziarna ściernego wskaże również chropowatość powierzchni jaką uzyskasz po szlifowaniu.

3. Kolejna litera w charakterystyce ściernicy wskazuje na twardość ściernicy. Ogólna zasada jest taka że twardość wzrasta wraz z kolejnymi literami alfabetu od najmiększej do najtwardszej. Stosuje się ogólny podział na trzy grupy twardości tj. miękkie, średnie i twarde. Kolejna trzeba podkreślić bardzo ogólna zasada jest taka, że do twardych materiałów stosujemy ściernice ceramiczne miękkie a do miękkich twarde.

4. Cyfry, jedna lub dwie następujące po sobie wskazują na strukturę ściernicy czyli odległość między ziarnami ściernymi. Te wartości są ważne i zmienne w zależności od rodzaju operacji szlifierskiej i typu szlifowanego materiału.

5. Ostatni ciąg liter wskazuje na typ zastosowanego spoiwa ceramicznego, czyli mówiąc prosto , zastosowanego "kleju". W przypadku ściernic ceramicznych Norton można się spotkać z tradycyjnym spoiwem VBE, nowoczesnym VS3 które wydłuża trzymanie kształu przez ściernicę, spoiwm VXP stosowanym do ściernic porowatych z ziarnem ceramicznym, VS stosowanym dla ściernic z ziarnem z węglika krzemu oraz VQN dla najnowocześniejszych ziaren Norton Quantum.

Jeżeli potrzebujesz doboru ściernicy dla swojej operacji szlifierskiej lub chcesz ulepszyć szlifowanie, skontaktuj się z nami chętnie dobierzemy odpowiednią ściernicę.

zapytania

Możesz do nas zadzwonić 228894187 lub wysłać do zapytanie. Dla ułatwienia przygotowaliśmy formularz z podstawowymi informacjami potrzebnymi do OPTYMALNEGO doboru ściernicy.

Adres mail (*)

Nieprawidłowe dane
Typ materiału i jego twardość

Nieprawidłowe dane
Wymiary i Opis dotychczas używanej ściernicy

Wyślij

Imię i Nazwisko (*)

Rodzaj operacji szlifierskiej

Nieprawidłowe dane
Oczekiwana chropowatość powierzchni ( w Ra lub klasie wykończenia)

Nieprawidłowe dane
Jeżeli chcieliby Państwo abyśmy do Państwa zadzwonili prosimy o pozostawienie numeru kontaktowego.